Meme Başı Akıntıları

Meme Başı Akıntıları

MEME BAŞI AKINTILARI

                Meme başından olan akıntılar olarak tanımlanır. Meme şikayeti olan hastaları doktora getiren nedenlerden, ağrı ve kitleden sonra en sık üçüncü sebeptir. Hastalarda endişe oluşturan bir şikayet olmakla birlikte, meme kanseri ile ilişkisi ancak  %2-3 civarındadır.

                Meme başı akıntılarını doğal (fizyolojik) ve hastalık durumlarında ortaya çıkan (patolojik) akıntılar olarak ikiye ayırabiliriz. Ayrıca akıntı kendiliğinden akabildiği gibi bazen provake dediğimiz meme başın ve etrafını sıkmak veya bastırmak ile gelebilir.

                Doğal meme akıntıları; meme epitelinin normal salgısıdır. Meme başının uyarılması, bazı ilaçlar, tiroid hormon azlığı, gebelik gibi nedenlerde doğal akıntıları oluşturabilir.

                Hastalık sebebi ile oluşan meme akıntıları ise; meme enfeksiyonları, meme kanal genişlikleri veya meme kanal içi tümörlerine bağlı olabilir.

                Memeden süt veya süt benzeri akıntılarda olabilir. Bir veya iki memeden olabilir. Normalde emzirmeyi kestikten 6-12 ay sonra memeden süt veya benzeri akıntı olması normal değildir.  Bu durumlarda hipofiz bezi tümörleri, tiroid hastalıkları, sinir hastalıkları, ilaçlar veya kronik böbrek yetmezliği gibi hastalıklar neden olabilir. Erkek memesinden süt gelmesi görülebilir.

                Meme hastalıklarına bağlı gelişen meme akıntıları, genellikle tek taraflıdır. Akıntı berrak veya kanlı olabilir. Memenin fibrokistik değişiklikleri, meme kanal genişlikleri veya kanserlerinde görülebilir.

                Meme akıntısı olan kişilerin mutlaka bir Genel Cerrahi Uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Sonrasında mammografi, meme ultrasonografisi gibi tetkikler ile olası hastalıklar araştırılır. Kitle olan durumlarda biyopsi alınır. Meme başı akıntısından inceleme  tanı değeri çok yüksek olmamakla birlikte bazen yapılabilir. Akıntı olan kanalın grafisi çekilip, olası kanal içi kitleler araştırılabilir. Çok ince kamera yardımı ile kanal içi görüntülenebilir. Ayrıca kan tahlillerinde süt hormonu (prolaktin) ve tiroid hormon düzeyleri gibi tetkikler yapılır. Hipofiz bezinde tümör şüphesinde ise MR inceleme yapılabilir.

                Tedavide ise, nedene yönelik olarak hekiminiz sizin için uygun yöntemi uygulayacaktır. 

 

Meme Başı Akıntıları - Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Nejat Gülgör , Cerrahi Merkezi,hemoroit,basur,safra kesesi ,tırnak batması ,cocuk sünnet , bursa sünnet cerrahisi , cekirge sağlık plaza ,Genel Cerrahi, Bursa,safra kesesi, endoskopi, kolonoskopi, fıtık, reflü, basur, lazerle,
Meme başından olan akıntılar olarak tanımlanır. Meme şikayeti olan hastaları doktora getiren nedenlerden, ağrı ve kitleden sonra en sık üçüncü sebeptir. Hastalarda endişe oluşturan bir şikayet olmakla birlikte, meme kanseri ile ilişkisi
meme-basindan-olan-akintilar-olarak-tanimlanir-meme-sikayeti-olan-hastalari-doktora-getiren-nedenlerden-agri-ve-kitleden-sonra-en-sik-ucuncu-sebeptir-hastalarda-endise-olusturan-bir-sikayet-olmakla-birlikte-meme-kanseri-ile-iliskisi-ancak-2-3-civari