Meme Ağrısı

Meme Ağrısı

MEME AĞRISI (MASTALJİ)

            Meme ağrısı, memede en sık görülen yakınma ve bayanları da korku ile doktora getiren en sık nedendir. Nedir meme ağrısının nedenleri?

            Memenin iltihap ve apselerini bir kenara bırakırsak; özellikle genç bayanlarda çok sık görülen meme ağrılarını adet öncesi dönemde görülen “dönemsel ağrılar” ve bunların dışındaki “dönemsel olmayan diğer ağrılar” olarak ayırılabilir. Meme ağrılarını; meme dışında göğüs ağrılarına yol açan diğer nedenlerden de ayrımı yapılmalıdır. Kalp ağrıları, boyun fıtığı, kas ağrıları, kaburga ağrıları, yemek borusu ağrıları meme ağrıları ile karışabilir.

            Meme ağrılarının “dörtte üçü” adet öncesi görülen dönemsel ağrılardır. Bu ağrıları bir yerde normal(!) olarak tanımlamak mümkündür. Bu ağrılarda meme dokusunun hormonlara olan hassasiyetindeki değişimlerden kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Psikolojik sıkıntıda olan hastalarda ağrı daha fazladır. 

            “Memenin fibrokistik değişiklikleri” olan hastalarda en sık yakınma ağrıdır. Bu memede ele gelen sınırları belirsiz kitleler, ağrı ve hassasiyetin eşlik ettiği bir durumdur. Genel olarak “menapoz” dönemine kadar artarak sürer. Özel bir tedavisi de yoktur.

Memenin fibrokistik değişiklikleri olan hastaların % 4 ‘ünden azı meme kanseri için risk taşımaktadır.  “Proliferatif” yani hücre çoğalmasının hızlı olmadığı durumlarda kansere dönüşüm riski çok daha düşüktür. Hastaların korktuğunun aksine genel olarak meme kanserleri kendilerini daha çok ağrısız kitleler şeklinde belli ederler.

            Teşhiste meme ultrasonografisi, mammografi ve gereken durumlarda biyopsiden yararlanılır.

            Tedavide; öncelikle, az önce de belirttiğimiz, meme dışındaki ağrı oluşturan nedenlerin ayırt edilmesi önemlidir.

Meme ağrısını ortadan kaldırmak için bazı önerilerimiz olmaktadır. Hareketli olan kadınlarda, meme hareketlerini azaltmak için, destekleyici sütyenler kullanılabilir. Egzersiz yapmak meme ağrılarını azaltabilir. Kesin olmamakla birlikte; kahve, çay, kola, çikolata gibi gıdaların azaltılması ve A, B, E vitaminlerinin alınmasının meme ağrıların azaltmada etkili olabileceğini belirten görüşler vardır. Ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Çok ağrı olan noktalara lokal anestezi uygulanabilir. Bunların dışında hormon düzeylerini ayarlamaya yönelik ilaçlar kullanılabilir.

Cerrahi tedavi önerilmez. Çok nadiren özel bazı durumlarda uygulabilir.

            Meme ağrıları en az yüzde 20 hastada tekrarlayabileceğini ve tedaviye direnç olduğunu söylemekte yarar görmekteyim.

Meme Ağrısı - Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Nejat Gülgör , Cerrahi Merkezi,hemoroit,basur,safra kesesi ,tırnak batması ,cocuk sünnet , bursa sünnet cerrahisi , cekirge sağlık plaza ,Genel Cerrahi, Bursa,safra kesesi, endoskopi, kolonoskopi, fıtık, reflü, basur, lazerle,
Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Nejat Gülgör , Cerrahi Merkezi,hemoroit,basur,safra kesesi ,tırnak batması ,cocuk sünnet , bursa sünnet cerrahisi , cekirge sağlık plaza ,Genel Cerrahi, Bursa, odunluk, zorlu plaza, mide balonu, polip
meme-agrisi-genel-cerrahi-uzmani-op-dr-nejat-gulgor-cerrahi-merkezi-hemoroit-basur-safra-kesesi-tirnak-batmasi-cocuk-sunnet-bursa-sunnet-cerrahisi-cekirge-saglik-plaza-genel-cerrahi-bursa-safra-kesesi-endoskopi-kolonoskopi-fitik-reflu-basur-lazerle-